Hva betyr det hvis styringsrenten øker?

Det er varslet at det kan komme flere renteøkninger i løpet av året og totalt forventer økonomene at det vil komme opp til seks renteoppganger før 2021. Det vanlige er at den såkalte styringsrenten settes opp med 0,25 prosentpoeng av gangen. Det kan altså være smart å ta høyde for at renten skal opp rundt ett prosentpoeng i løpet av 2019.

Dersom renten går opp med ett prosentpoeng og du har et boliglån på tre millioner, vil dette bety at du får økte renteutgifter på omtrent 1500 kr. ekstra i måneden. Har du boliglån på fire millioner vil den ekstra utgiften være på 2000 kr. i måneden. 

 

Hva bør du tenke på?

Hvis du er usikker på hvordan renten vil påvirke din økonomi, anbefaler vi at du tar kontakt med banken din. Lokalbanken er her for å hjelpe deg, og jo tidligere du kommer til banken, jo lettere er det for banken å hjelpe deg med å lage en plan for din økonomi. Kanskje du bør vurdere å binde renten slik at du har større forutsigbarhet og vet hva dine månedlige renteutgifter blir? Dette kan din rådgiver hjelpe deg med å ta stilling til. 

 

Våre tips til hvordan du best kan forberede deg til økte renter: 

  1. Ta en gjennomgang av din økonomi: Hva bruker du pengene på? Gå gjennom kontobevegelsene dine og se hvor pengene forsvinner. Da kan det være lettere å gjøre noen grep for å spare. 
  2. Har du abonnement du ikke bruker? Det kan være smart å gjøre opp status på hvilke abonnement du trenger - og bruker. 
  3. Benytt deg av fordelsprogrammene som gjerne følger med på ulike medlemskap. Her kan det være mye penger å spare. 
  4. Vær bevisst når du handler mat og andre husholdningsartikler. Skriv gjerne handleliste før du går i butikken så slipper du dyre impulskjøp.
  5. Ta en sjekk om du fortsatt har landets billigste strømleverandør. Det er varslet at strømprisene skal øke, så det kan være lurt å se gjennom prisen på din strømavtale.
  6. Se om du kan nedbetale eventuelle forbrukslån raskere og ikke ta opp nye lån. Bruk kredittkortet fornuftig og betal regningene i tide, da slipper du ekstra omkostninger på det du har brukt. Ta gjerne en prat med oss og få hjelp til en eventuell refinansiering, dersom du behøver å fordele nedbetalingen av gjelden over lengre tid. Vi ser hele deg og din økonomiske situasjon og kan hjelpe deg å få kontroll på rentene.
  7. Det kan være lurt å ha en buffer for uforutsette utgifter. 
  8. Dersom din livssituasjon har endret seg siden du tok opp lån, kan det være smart å ta en prat med banken din tidlig. Kan du for eksempel få avdragsutsettelse? Høye renter skyldes blant annet høyere inflasjon, noe som igjen vil gi deg økte lønnstillegg litt lengte frem i tid. Men allerede nå kan det være lurt å legge en plan for din økonomi. Det hjelper lokalbanken deg med. 
  9. Husk at selv om renten går opp, er sparing fortsatt verdens beste idé. Det er smart å opprettholde sparemålene du allerede har. Penger spart, er penger tjent. Ta gjerne en prat med din rådgiver som kan hjelpe deg med dine planer, mål og muligheter. 

 

Husk at lokalbanken er her for å hjelpe deg 

Folk flest må belage seg på høye renter, men husk at lønnsveksten også vil stige. Så lenge lønnsveksten stiger i takt med rentene er det ingen dramatikk i økte renter, dersom du er bevisst ditt eget forbruk. En generell anbefaling er å redusere forbruket. Det går an å justere litt på eget privat forbruk og for eksempel kutte ned på antall restaurantbesøk, eller ferieturer til utlandet.

Sett deg heller noen sparemål og oppdag gleden ved å realisere noe du har ønsket deg lenge.   

Og trenger du hjelp til å ta gode valg for din økonomi og lage en spareplan for dine mål og drømmer, er lokalbanken aldri langt unna.